Internationell utblick
Offentlig upphandling måste vara öppen för alla leverantörer, även de som verkar i andra länder. Det leder till ett behov av att följa det internationella arbetet inom området. Just nu pågår mycket arbete med att se över befintliga internationella standarder som särskilt utvecklats för att stödja ett effektivt upphandlingsarbete.
Den sannolikt största påverkan på framtida arbete med inköp och upphandling i Sverige är de olika kommande regelverk som tas fram inom EU´s klimatsatsning ”Fit-for-55” där flertalet av de olika stora åtgärdsprogrammen särskilt betonar vikten av tillämpning i den offentliga upphandlingen.
Gemensamt arbetssätt och praktiska verktyg
Det har blivit alltmer uppenbart att det behövs både ett gemensamt arbetssätt och praktiska verktyg för att kunna genomföra upphandlingar på ett fossilfritt och cirkulärt sätt för att på sikt kunna nå satta klimatmål i enlighet med internationella åtaganden. Det finns annars en stor risk att olika länder redovisar åtgärder för att minska klimatutsläpp med utgångspunkt från egna beräkningssätt som gjorts på ett annorlunda sätt än andra länders. Med tanke på att många länder har satt upp klimatmål som ska nås och redovisas 2030 finns det farhågor om att de gemensamma målen som ska nås i enlighet med Parisavtalet inte slutligt kan bedömas vara uppfyllda eller inte. Det finns en oro att detta kan leda till något som ibland fått benämningen det stora kalkylkriget
.
Denna problematik är densamma vare sig den sker i upphandlingssammanhang på ett nationellt plan eller globalt plan. Frågeställningen om ett gemensamt arbetssätt är sålunda lika aktuella – i Sverige i den offentliga upphandlingen bland upphandlande myndigheter.
Ett flertal internationella initiativ har redan tagits för att skapa harmoniserade synsätt och praktiska upphandlingsverktyg. Det har till största delen kommit till uttryck genom utarbetande av olika standarder inom den internationella standardiseringsorganisationen (ISO). I den nu pågående satsningen inom EU på olika former av regelverk för att minska klimatpåverkan utgår man från dessa ISO-standarder, men anpassar dem till kommande regelverk och lagstiftning. Både på ett internationellt och europeiskt plan pågår arbetet med att ytterligare anpassa upphandlingsmetoder och praktiska verktyg för att möta ökade förväntningarna på att ett mer effektivt upphandlingsarbete påtagligt kan bidra till nödvändiga klimatomställningar.